De 10 van DC  |  Richard van Dijk

De 10 van DC  |  Richard van Dijk

Einde van een tijdperk  |  Een portret

Einde van een tijdperk  |  Een portret

6 juni 2021  |  Ralph Kleingeld BPLA  |  Artikelen

6 juni 2021  |  Ralph Kleingeld BPLA  |  Artikelen

Een reorganisatie zette een streep door hun dienstverband. Het hele team 'Commercie Defined Contribution' van de afdeling Collectief Pensioen bij Nationale-Nederlanden werd naar huis gestuurd als gevolg van die reorganisatie. Samen goed voor zo'n 300 dienstjaren ervaring en opgebouwde kennis.

Het artikel 'De 10 van DC' bestaat uit een reeks van 10 portretten naar aanleiding van interviews, gehouden in de periode juni 2020 tot en met november 2020.

Klik op één van de 9 kleine foto's om naar de andere portretten te gaan.

beeld  |  Ralph Kleingeld - Photography  


Zijn LinkedIn profiel is eenvoudig ingericht. De vermelde opleidingen bevestigen zijn affiniteit met het pensioenvak dat hij bij Nationale-Nederlanden, onderdeel van NN Group, in de rol van commercieel accountmanager uitoefent. Door een reorganisatie is hij per 1 april 2020 boventallig verklaard. Momenteel rond hij het liggende werk af. Wanneer hij precies vertrekt, is nog niet duidelijk. Op 1 september 2020 werkt hij er 20 jaar. Als het aan Richard van Dijk ligt, krijgen die jaren een vervolg bij dezelfde werkgever.

Politieagent, brandweerman of piloot. Nee, daar had hij op jonge leeftijd geen beeld bij. Groot geworden in - zoals hij het zelf omschrijft - een ING nest, leek het bijna logisch om beroepsmatig een zelfde richting op te gaan. In ieder geval de kant van het bedrijfsleven. Met zowel een vader als een tante met een RVS en Nationale-Nederlanden achtergrond lagen de gespreksonderwerpen op verjaardagen voor de hand. Het thuisfront ademde de sfeer van de grote verzekeraar.

Tijdens de havo periode bleken handelswetenschappen, recht en economie goede resultaten op te leveren. Mooie cijfers Zijn ouders stimuleerden hem een tussenjaar op de meao te gaan volgen. Ze kenden hun zoon. In zijn jonge jaren was Richard liever buiten met vrienden aan het spelen dan aan het studeren. Van de studie Bedrijfsinformatica en Administratie werd hij niet gelukkig. Het was duidelijk niet zijn ding. "Ik dacht," zo vertelt hij, "Ik stop er mee. Ik vind dit echt niet leuk." Na wat aansporing van zijn ouders sloot hij het studiejaar toch goed af. Een keuze voor een brede vervolgopleiding was daarom misschien ook wel logisch. De keuze viel op de opleiding Management, Economie en Recht bij Ichthus Hogeschool (nu Hogeschool Inholland) in Rotterdam. Een beetje 'van alles wat'. Dat ging hem eenvoudig af. Vlak voor de toetsen even goed studeren. Zo rolde Richard in 4 jaar succesvol door zijn opleiding. "Een leuke periode," bestempelt hij het.

Ik ben geen voorbeeldige student geweest.

Met een financiële stimulans vanuit het studiefonds Pragmatikos lag een stage bij Nationale-Nederlanden - op de afdeling Ziekengeld - in zijn derde studiejaar voor de hand. Daar werden de eerste contacten binnen het bedrijf gelegd. Namen van oudgedienden vallen: Ron Bernardon, Marijke van Lubek, Kees van Roon. Zonder direct te weten wat hij precies wilde gaan doen, werd Richard na zijn studie aangenomen bij het verzekeringsconcern. 20 jaar later werkt hij er nog en heeft hij er zijn draai gevonden.

Richard noemt werk essentieel. Werk moet uitdagend en zinvol zijn. Betrokken zijn bij het bedrijf en de collega's. Hoewel hij zichzelf niet als workaholic wil betitelen, is hij toch wel een beetje verslaafd aan zijn werk. Een vrije dag wordt soms toch afgesloten met een blik in zijn mailbox om te kijken of er nog iets belangrijk is. Met het wegvallen van het werk denkt hij wel in een gat te vallen. ….

Zijn vaderrol neemt hij ook serieus. Met wat kunst en vliegwerk is er toch balans tussen werk en privé. Samen met zijn - van origine - Braziliaanse vrouw Josi de Oiveira Barbosa hebben ze de verantwoording over 4 kinderen, Ashley (17), Gabriel (6), Davi (4) en Samuel (2). Ook gewoon de gezinsman zijn. Met de jongste kinderen de speeltuin in en er voor hen zijn. Ondanks dat hij ze wel eens 'achter het behang wil plakken', geniet hij enorm van hen allemaal. Hij moet er niet aan denken dat er iets met zijn gezin gebeurt.

beeld  |  Ralph Kleingeld - Photography  

Het genieten zit hem ook vaak in de gewone dingen, de kookkunsten van zijn vrouw, een goed huis om in te wonen, een veilige auto en soms lekker op vakantie. Hij denkt nog genietend terug aan hun laatste vakantie in het Spaanse Pilar de la Horadada in de provincie Alicante. Zwemmen met de kinderen. Veel zon en goed en lekker eten spelen daar een belangrijke rol in. "Voornamelijk Spaanse barbeque, heerlijke tapas en een lekker glas sangria of cerveza met Josi," licht hij toe. Hun toekomstdroom is om op latere leeftijd vaak in hun geliefde Spanje te zijn.

En - misschien wel van een andere orde - is hij blij dat zijn ouders nog beide in leven zijn. Als de gezondheid van zijn moeder onlangs opnieuw ernstig wordt bedreigt, heeft het ingrijpende gevolgen en realiseert hij zich dat des te meer.

Dat je het met heel veel inspanning haalt.

Een beetje fanatiek was hij wel met tennis. Financieel gesteund vanuit Nationale-Nederlanden slaagde hij voor de negen maanden durende KNLTB opleiding. "Een hele bevalling," grapt hij. Trots is hij er op, dat hij het met heel veel inspanning gehaald heeft. Bij de stimulans in sport voor hun kinderen ziet hij naast het laagdrempelige voetbal dan ook tennis als mogelijkheid. Op termijn hoopt hij het tennis weer op te pakken.

Met het drukke gezinsleven geniet hij vaak van goed inplanbare hardloop uurtjes. Niet in de minste plaatst om ook af en toe deel te nemen aan een hardloopevenement. Een kwart marathon, de 7 Heuvelenloop en halve marathon (City-Pier-City Loop) is hem niet vreemd. Hij wil graag aan de eerstkomende marathon van Rotterdam deelnemen. De diversiteit aan belangstelling voor sport op tv is groot, van voetbal tot Formule 1, en de natuurlijk de Tour de France.

Het was op een papiertje uit te tekenen wanneer ons werk klaar zou zijn.

Duidelijk was het de afgelopen jaren wel. Het voornemen van zijn werkgever om door een reorganisatie afscheid te nemen van een deel van het personeel. Bang is Richard er niet voor geweest om ontslagen te worden. De afgelopen jaren heeft hij de aangeboden studiemogelijkheden aangegrepen. Met de bij Opleidingsinstituut Lindenhaeghe en NIBE-SVV Opleidingen behaalde Wft diploma's Pensioen, Vermogen en Basis ziet hij zich goed voorbereid op de toekomst. Ook een kans om wat anders te gaan doen. Eventueel bij een ander bedrijf. En ander soort werk. In een andere rol. Maar zijn voorkeur gaat nog steeds uit om via een interne sollicitatie een baan binnen het concern in te vullen. Met zijn opgedane kennis en ervaring met conversietrajecten denkt hij daar ook een reële kans op te maken.

Daar ben ik toch teveel oranje-N man voor.

Ondanks het verschil in beleving, is hij het proces richting zijn ontslag samen met zijn vrouw ingegaan. Met de gezamenlijke zorg voor de kinderen is dat belangrijk. In overleg de ruimte krijgen om tijd te investeren in opleidingen. Ook het perspectief om binnen NN Group op een andere locatie te gaan werken.

Richard praat met hartstocht over het pensioenvak dat hij bij Nationale-Nederlanden kan uitoefenen. Zijn toekomst ziet hij bij voorkeur bij zijn huidige werkgever. Plan B is nog steeds plan A. Genoeg uitdagingen in de komende maanden. De tijd zal het leren.

En toch, aan het eind van het gesprek lonkt heel even een gezamenlijk ondernemerschap met zijn vrouw …



Klik op één van onderstaande 9 kleine foto's om naar de andere portretten te gaan.