6 juni 2021 | Ralph Kleingeld BPLA | Artikelen
Een reorganisatie zette een streep door hun dienstverband. Het hele team 'Commercie Defined Contribution' van de afdeling Collectief Pensioen bij Nationale-Nederlanden werd naar huis gestuurd als gevolg van die reorganisatie. Samen goed voor zo'n 300 dienstjaren ervaring en opgebouwde kennis.
Het artikel 'De 10 van DC' bestaat uit een reeks van 10 portretten naar aanleiding van interviews, gehouden in de periode juni 2020 tot en met november 2020. Het interview met Michel van Lienden vond plaats op 20 juli 2020.
Binnen de groep collega's valt Michel van Lienden op door zijn gedegen actuarieel inzicht en 'kunsten' met programma's als Excel. Niet verwonderlijk met een opleiding bij onder andere het Actuarieel Genootschap. Met meer dan 40 dienstjaren bij Nationale-Nederlanden is hij een doorgewinterd pensioenspecialist. En vertrouwen in zijn capaciteiten heeft hij, ook als zijn baan onder druk komt te staan. Inmiddels is duidelijk dat hij over enkele maanden door een reorganisatie bij zijn werkgever vertrekt.
Een echt spannende jongensdroom had hij niet. Spelend in de hogere jeugdteams bij Excelsior was hij realistisch genoeg om te zien dat zijn talenten niet voldoende waren om profvoetballer te worden. Er een boterham mee verdienen zou niet lukken. Terwijl hij op school uitblinkt in wiskunde spreekt een baan bij de Rotterdamsche Verzekering Sociëteiten (RVS) - een Nederlandse verzekeringsmaatschappij, waarvan de voorloper in 1838 werd opgericht - hem heel erg aan. Hij kijkt met veel plezier terug naar de ontspannen werksfeer die daar heerste. In de jaren 60 werd de RVS opgenomen in de Amfas-groep die later opging in Nationale-Nederlanden, de latere NN Group. Hoewel hij op dat moment de keuze maakt om te gaan werken, rond hij in 2014 alsnog een bacheloropleiding aan Oysterwyck Hogeschool met goed gevolg af.
Het gemak om in loondienst te werken, doet niets af aan het plezier hebben in zijn werk dat hij eigenlijk belangrijker vindt. Geld verdienen kent zijn grenzen. Hoewel meer loon automatisch volgde met het gestaag opklimmen binnen het bedrijf, ziet Michel zich niet als carrièretijger. Niet leven om te werken, maar juist andersom.
Op het moment dat Michel met zijn huidige vrouw Marjan gaat samenwonen, kent het samengestelde gezin nog 4 thuiswonende kinderen waar zij gezamenlijke hun verantwoording voor hebben. Een drukke tijd met de jongste die op dat moment 11 jaar oud is. De omschrijving klusjesman is thuis niet voor hem weggelegd.
"Het leven kan mooi zijn", stelt Michel bij de vraag wat hij in het leven waardeert, "Het leven goed en naar tevredenheid invullen." "Gezondheid speelt daar wel een belangrijke factor in", vult hij direct aan. Werk en privé probeert hij daarbij in balans te houden. Soms wil hij meer gezinsman zijn, maar is hij ook wel gedreven in zijn werk. Brood op de plank voor het gezin kent een bepalende factor om soms ook eens 's avonds door te werken. Erg vindt hij het niet. Hij meent dat het een natuurlijk proces is bij het ouder worden en meer verantwoording krijgen.
beeld | Ralph Kleingeld
Het besef dat zijn dienstverband voortijdig beëindigd gaat worden, levert begin 2020 een dubbel gevoel op bij Michel. Een vervelende periode. Hoewel hij blij is met de wijze waarop de afvloeiingsregeling vorm is gegeven, lijkt een langdurige inzet voor je werkgever geen waarde te hebben. Heel even valt het woord 'wrang'.
Toch kijkt hij met veel plezier terug naar zijn 40-jarig jubileum dat hij afgelopen jaar samen met zijn directe collega's in aanwezigheid van zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen mocht vieren. Een mooie avond, later nog vastgelegd in een fotoboek.
Zijn vrije tijd vult Michel met - behalve wat hardlopen en voetbal om in beweging te blijven - het luisteren naar en maken van muziek. Naast de diverse lp's die iedere maand in de opnieuw opkomende markt voor vinyl door hem worden aangeschaft, grijpt hij soms één van zijn gitaren om zelf te musiceren. Hij kijkt er naar uit om er straks wat meer tijd aan te besteden. Oefening baart kunst, al is het met eelt op de vingers.
Zijn langdurig dienstverband bij Nationale-Nederlanden ziet hij meer als zekerheid dan loyaliteit. Keuze voor een andere werkgever in zijn jonge jaren had net zo goed daar kunnen resulteren in een langdurig dienstverband. Dat doet niets af aan de inzet die hij nog steeds toont.
Als het woord 'ontslag' valt, blijkt dit toch een beetje beladen te zijn. Aan de ene kant de betrokkenheid die hij heeft bij het werk dat hij de laatste jaren heeft gedaan en hoe dat verder moet. En aan de andere kant dat het niet hem persoonlijk treft, maar het hele team. "Je weet dat iedereen vervangbaar is, maar het liefst heb je dat niet."
Omdat Michel tot einde 2020 nog een aantal projectmatige opdrachten kan afwerken, moet het daadwerkelijk stoppen nog vorm krijgen. Hij heeft daar wel ideeën over, maar laat het voor nu maar op zich af komen. Gezien zijn leeftijd lijkt een iets vroegere ingang van zijn pensioen een reële optie, meent hij. Met eventueel projectmatige opdrachten bij een werkgever.
Wel wil hij meer tijd aan zijn hobby's gaan besteden. Dat weet hij wel.