De 10 van DC  |  Frank Hendriks

De 10 van DC  |  Frank Hendriks

Einde van een tijdperk  |  Een portret

Einde van een tijdperk  |  Een portret

6 juni 2021  |  Ralph Kleingeld BPLA  |  Artikelen

6 juni 2021  |  Ralph Kleingeld BPLA  |  Artikelen

Een reorganisatie zette een streep door hun dienstverband. Het hele team 'Commercie Defined Contribution' van de afdeling Collectief Pensioen bij Nationale-Nederlanden werd naar huis gestuurd als gevolg van die reorganisatie. Samen goed voor zo'n 300 dienstjaren ervaring en opgebouwde kennis.

Het artikel 'De 10 van DC' bestaat uit een reeks van 10 portretten naar aanleiding van interviews, gehouden in de periode juni 2020 tot en met november 2020.

Klik op één van de 9 kleine foto's om naar de andere portretten te gaan.

beeld  |  Ralph Kleingeld - Photography  


In 2020 moest hij zijn LinkedIn pagina bijwerken. Hoewel het hem ogenschijnlijk niet zoveel boeit, ziet hij wel in dat dit het moment is dat het wél nuttig kan zijn. Met ruim 26 jaar ervaring in de verzekeringsbranche en een flinke reeks opleidingen heeft Frank Hendriks in augustus afscheid genomen van zijn collega's. Door een reorganisatie is zijn functie komen te vervallen en trekt hij na ruim 23 jaar de deur bij Nationale-Nederlanden achter zich dicht. Hij heeft goede herinneringen, niet alleen aan het werk maar ook aan de collega's die hij in de loop van de jaren heeft leren kennen.

Zijn passie voor muziek-maken heeft hij altijd gehouden. Als zeven jarig ventje op de melodica gestart, werd Frank tijdens zijn studie toetsenist bij diverse coverbandjes. Leek het aanvankelijk nog wat op te leveren, na een aantal jaar moest Frank erkennen dat een doorbraak in de muziek een kwestie van een lange adem is. Die tijd had hij niet. Er moest brood op de plank komen. Maar nog steeds kruipt hij met veel plezier achter zijn keyboard om met anderen te musiceren. Met zowel zijn havo als vwo diploma op zak studeerde Frank af in Marketing Management op de Hogeschool Haarlem.

Werk vinden in die richting was niet eenvoudig. De markt zat op dat moment ook niet mee. Na een aantal baantjes kon hij via een open sollicitatie aan de slag als schadebehandelaar particulieren bij Nationale-Nederlanden waar hij enkele jaren later de overstap maakte naar het pensioenvak. Daar vindt hij zijn draai en is als pensioenspecialist lange tijd werkzaam binnen het commercieel accountbeheer van collectieve pensioencontracten. Als spin-in-het-web tussen de diverse afdelingen weet hij pensioenrelaties goed te bedienen.

Gezondheid is het belangrijkste; en geluk.

Een bijdrage leveren aan een goede werksfeer is Frank op het lijf geschreven. Dat blijkt wel uit de aanbevelingen die op zijn LinkedIn profiel vermeld staan. Deze positieve instelling heeft hem ook in zijn privéleven staande gehouden toen hij lastige jaren doormaakte. Met zijn huidige partner Annelies geniet hij van het leven en weet hij de luxe die ze hebben te waarderen. Er samen op uit kunnen trekken en leuke dingen doen.

Als afgelopen jaar zowel zijn zoon als vriendin geopereerd moeten worden, geeft dat zorgen. Risicovolle operaties die gelukkig succesvol zijn. "Gezondheid is het belangrijkste; en geluk," zegt hij, duidend op het plotselinge overlijden van zijn moeder en de aanzegging van zijn ontslag. Moeilijke maanden waarmee dat jaar afgesloten wordt. Met het overlijden van zijn moeder is de betrekkelijkheid van het leven hem voor ogen komen te staan. Bewuster omgaan met lijf en leden. Bungeejumpen en parachutespringen mogen van de bucketlist.

beeld  |  Ralph Kleingeld - Photography  

Met twee officiële marathons in de benen is Frank - ondanks enkele serieuze blessures - nog steeds gemotiveerd om op niveau te hardlopen en ook zo nu en dan op de racefiets kilometers te maken. Een combinatie van die twee lijkt momenteel de ideale manier om het lijf in beweging te houden.

Schop mij er maar uit, dan heb ik even rust.

Terwijl zes jaar geleden zijn werkgever een grote reorganisatie inzet waar veel ontslagen gaan vallen, heeft Frank op dat moment zijn volle aandacht nodig voor zijn scheiding. Roerige tijden. Tijden waarin het hem niet kan schelen dat hij zijn baan verliest. "Schop mij er maar uit, dan heb ik even rust," omschrijft hij zijn gevoelens in die tijd. Terwijl hij in de afgelopen jaren diverse keren de mogelijkheden van ander werk onderzoekt, besluit hij te wachten tot de reorganisatie zover is dat hij ontslagen wordt.

Dan hoort hij in november 2019 dat zijn dienstverband bij Nationale-Nederlanden in 2020 beëindigd wordt. "Koud en zakelijk." Zo omschrijft Frank desgevraagd de aankondiging van zijn ontslag. De laatste maanden weet hij echter wel het enthousiasme op te brengen zijn werk netjes af te ronden. De positieve werksfeer in het team heeft daar zeker aan bijgedragen. Gesteund door het vertrouwen dat zijn vriendin in hem heeft, weet hij de rust te vinden om na zijn ontslag weer nieuw werk te vinden.

Gewoon aanpakken.

Een minderwaardigheidsgevoel of tekort aan zelfvertrouwen heeft hij aan zijn ontslag niet overgehouden. Beslist niet. Hij kijkt graag vooruit. "Gewoon aanpakken, solliciteren en bellen," licht hij toe. Een stap terug durven doen en op zoek gaan naar iemand die het je gunt om te laten zien wat je kunt: "Iemand moet het met je zien zitten."

En het lukt hem. Al snel na zijn ontslag weet Frank nieuw werk te vinden als verzekeringsadviseur voor de particuliere en zakelijke markt bij Breedijk & Biesenbeek, een financieel advieskantoor in Lijnden. Dat biedt weer een stuk zekerheid. De uitdaging ligt hem nu vooral in het soort werkzaamheden waarmee hij aan de slag moet. Heel anders dan hij in de pensioenwereld gewend was, een ander soort hectiek.

Frank hoopt bij het kantoor waarvoor hij nu werkzaam is, zijn werkbare leven te mogen afronden. Het kantoor heeft loyale medewerkers, die ook het bedrijf typeren. Daar past hij wel tussen. Gezien het enthousiasme waarmee Frank over zijn nieuwe baan spreekt, lijkt het heel waarschijnlijk.



Klik op één van onderstaande 9 kleine foto's om naar de andere portretten te gaan.